Gå til innhold

Visyr – for deg som liker sting og stoffer

Ergonomi ved symaskinen

22.10.10 - kl. 19.00 // KATEGORI Syrommet og arbeidsplassen

*****
Det er ikke sjelden at nakke, skuldre og armer verker etter noen timer ved symaskinen. Likevel er det få som tenker på sittestilling, arbeidslys og lignende når de syr. I verste fall kan dette føre til kroniske senebetennelser og smertefulle muskelknuter. Noen må til og med slutte å sy på grunn av ledd- og muskelplager.  Det er derfor viktig å ta ergonomien på alvor. Les gjerne gjennom våre anbefalinger, og sjekk deretter din egen syplass og måten du jobber på.

Plassering av symaskinen

Mange setter symaskinen sin på et spisebord, men slike bord er som regel for høye til å gi en god arbeidsstilling når man syr. Symaskinen bør plasseres i en høyde som gjør det mulig for skuldrene å hvile mens man syr. Det er også viktig å ha god plass rundt seg, slik at man ikke blir nødt å presse armene inntil kroppen.
Hvis du har problemer med rygg og skuldre fra før, kan du prøve å sy stående. Dette fungerer spesielt godt når du syr med overlockmaskin. Plasser maskinen på et bord som er høyt nok til at du kan stå helt rett og slipper å løfte skuldrene når du syr.

Stolen

Stolen er helt avgjørende for en god sittestilling. Den bør helst kunne innstilles i riktig høyde og gi god bevegelsesfrihet. Kontorstoler uten armlener er velegnet. Ellers har mange god erfaring med vippestoler som har en rund vippeflate som fot. På disse stolene er man stadig i bevegelse, og låser dermed ikke rygg, nakke og skuldre fast i én arbeidsstilling. MOVE fra det norske møbelfirmaet Variér er et eksempel på en slik stol.
Skulder- og nakkeproblemer er dessverre ikke helt uvanlig blant syere, men det er mye du kan gjøre for å unngå dette.

Arbeidslys
Dårlig arbeidslys er en av hovedårsakene til nakkeproblemer ved sying. Jo dårligere syplassen er belyst, jo mer er man avhengig av den lille symaskinslampen. Dette gjør at man nærmest kryper inn under maskinen, og belaster nakken tilsvarende. Det enkleste er å installere en skikkelig arbeidslampe med lysttoffrør i taket. Hvis dette ikke er mulig, kan det lønne seg å investere i en bærbar dagslyslampe. Slike lamper finnes blant annet fra Ott-Lite, og man får kjøpt dem i symaskinsforretninger.

Arbeidsmåte
Det viktigste er at du varierer arbeidsstillingen din. Stå opp iblant og gjør noe annet enn å sy. Stryk for eks. noen stoffer eller klipp til noen plagg. Prøv å stoppe opp iblant og kontoller hvordan du sitter. Har du sunket veldig sammen i ryggen? Er skuldrene anspente? Prøv å etablere gode arbeidsvaner for å kunne ha syglede uten problemer med kroppen.

Artikkelen er skrevet av Susanne Imperatori

Har du lyst til å kommentere innholdet i denne artikkelen eller stille spørsmål? Det er du velkommen til å gjøre i forumet. Der kan du søke etter innlegg om temaet eller starte en ny tråd.
  • Du kan ikke redigere artikkelen